Räkna ut procent

Ibland måste man räkna ut procent och det kan vara lurigt att veta hur. Följ våra instruktioner och räknare så blir det lättare. Genom att dividera en del av något med en helhet kan vi räkna ut hur många procent som något är av en helhet. I detta avsnitt använder vi sambandet mellan andelen, delen och det hela till att beräkna hur många procent en viss förändring motsvarar. Hur många procent ökar/sjunker talet till talet ? Resultatet är %. Beräkna. Priset är kr och innehåller en mervärdesskatt. För att få fram själva procentvärdet multiplicerar du det numeriska värdet med 100. När du delar 50 genom 100 får du svaret 0.5 och detta svar måste multipliceras.

Här kan du beräkna procent på fyra olika sätt. Det är inte alltid så lätt att förstå procent så när du väljer i rullistan vilken typ av procentberäkning du vill göra. Procenträkning är ett av de räknesätt som finns inom matematik. För simpla uträkningar är det relativt enkelt att använda huvudräkning. Om du vill räkna procent på stora tal eller mer avancerade uträkningar är det dock bäst att använda en procenttuträknare. På så sätt är du helt säker på att du får rätt svar.

Så här räknar du ut procent

Så hur räknar man ut procent då? Om man vill räkna ut procent för hand med huvudräkning är det vanligt att man använder bråk. Med bråk skriver man det tal man vill beräkna delat med huvudtalet. Om du vill räkna ut 50 % av 100 skriver du alltså 50/100 = 0.5 = 50 %.

För att få fram själva procentvärdet multiplicerar du det numeriska värdet med 100. När du delar 50 genom 100 får du svaret 0.5 och detta svar måste multipliceras med 100 för att få svaret 50 %. 50 % av 100 kan även räknas som 1/2, så det finns många sätt att komma fram till samma svar på.